Ciasto nie tylko z piekarnika
Ciasto to coś, co większość z nas kojarzy naturalnie z pieczeniem. Skoro robimy ciasto, to z pewnością przyda się dobrze rozgrzany piekarnik. Jednak w nowoczesnej kuchni ciasto równie dobrze może powstać bez pomocy piekarnika. Gwarantujemy, że tak powstałe smakołyki będą mniej pracochłonne. Co więcej spędzimy mniej czasu na doglądaniu całego procesu, a efekt okaże się nie mniej smaczny.
Podpowiadamy jak zrobić . To łatwe zadanie, któremu sprosta nawet niezbyt doświadczony kucharz czy kucharka. Co ciekawe: nic nie stoi na przeszkodzie, by osoby młode, które dopiero zaczynają przygodę z domowym cukiernictwem podjęły się zrobienia tego typu ciasta. Z pewnością będzie to dobry start w przygotowywaniu smakowitości. Do zabawy w pieczenie możemy równie dobrze zaprosić dzieci. One będą miały frajdę i naukę, a my satysfakcję ze spędzenia czasu z rodziną. Wspólne przygotowywanie deserów to doskonały przykład pożytecznego obracania się wśród najbliższych.
Kiedy już zdecydujemy się na wspólne kucharzenie powstaje naturalny problem. Mianowicie skąd czerpać inspiracje kulinarne. Nie przejmujemy się nim zbytnio. Jeśli nie dysponujemy fachowymi publikacjami sięgnijmy do sieci. Wiele osób dzieli się swoimi ulubionymi przepisami na ciasta. Na pewno znajdą się wśród nich przepisy na ciasta bez pieczenia. Użyjmy na przykład bitej śmietany lodówki i galaretki. Stworzone w ten sposób frykasy są pyszne. Spod naszych rąk wyjdą pianki, galaretki i torciki.
Klasyką samą w sobie będzie nieodmiennie sernik na zimno. Czy dodamy do niego lody? Oczywiście, kiedy mamy na to ochotę. Nie zapomnijmy o udekorowaniu całości. Listek świeżej mięty? Czemu nie? Niewątpliwie musimy zaopatrzyć się w twaróg. Ważne by był dobrej jakości, przydadzą się biszkopty, które będziemy kruszyć. Do dzieła!